Wat is BIA-ALCL

feb. 22, 2022

BIA-ALCL informatie 

BIA-ALCL staat, vertaald naar het Nederlands, voor: Borstimplantaat-geassocieerd anaplastisch grootcellig lymfoom. Wanneer we over BIA-ALCL praten, praten we over een zeldzame vorm van kanker van het immuunsysteem die in verband wordt gebracht met borstimplantaten. Het gaat bij BIA-ALCL om een type T-cellymfoom dat zich kan ontwikkelen in het kapsel van littekenweefsel en de vloeistof rond een borstimplantaat. BIA-ALCL komt gelukkig zeer zelden voor, maar kan zich daarbij, in uitzonderlijke gevallen ook door het lichaam verspreiden.


Bij vroegtijdige ontdekking is BIA-ALCL in de meeste gevallen te genezen. De Amerikaanse Food and Drug Association (FDA) meldde in juli 2019 dat van alle mensen met een borstprothese wereldwijd 573 de diagnose BIA-ALCL hadden gekregen, 33 mensen wereldwijd zijn volgens de cijfers tot 2019 van de Association, aan de ziekte overleden. 



meer informatie aanvragen

Belangrijk

Belangrijk! BIA-ALCL is een ziekte die in verband wordt gebracht met borstprothesen die een getextureerd oppervlak hebben. De structuur lijkt op fijn schuurpapier. Getextureerde implantaten zijn wereldwijd vaak gebruikt. In sommige landen vertegenwoordigen ze 80 of 90% of meer van de implantaatmarkt.

meer informatie aanvragen
Wat is BIA-ALCL

Meest gestelde vragen en antwoorden over BIA-ALCL (borstimplantaat-geassocieerd anaplastisch grootcellig lymfoom)

Lees hier onze veelgestelde vragen van patiënten.

  • Wat weet de FDA (US Food and Drug Administration) over borstimplantaat geassocieerd lymfoom?

    De FDA identificeerde voor het eerst een mogelijk verband tussen borstimplantaten en de ontwikkeling van ALCL in 2011. Tot dan waren er nauwelijks gevallen bekend. In een rapport uit 2011 benoemt de FDA de noodzaak van verder onderzoek bij personen met borstimplantaten. Vijf jaar later, in 2016 stelt de Wereldgezondheidsorganisatie dat er een associatie bestaat tussen BIA-ALCL en bepaalde borstimplantaten. Het wordt omschreven als een T-cellymfoom dat zich kan ontwikkelen bij mensen met borstimplantaten. Het is lastig om vast te stellen bij hoeveel mensen BIA-ALCL is vastgesteld vanwege gebrek aan wereldwijde rapportage, maar ook over te weinig rapportage over hoeveel mensen wereldwijd borstimplantaten dragen.  Sindsdien heeft de FDA verschillende stappen ondernomen om onderzoek uit te voeren en om de problematiek in kaart te brengen. 

  • Wat is BIA-ALCL? Is BIA-ALCL borstkanker?

    BIA-ALCL is niet hetzelfde als borstkanker. Het kan ontstaan bij zowel een siliconen borstprothese als bij een met zoutwater gevulde prothese. BIA-ALCL is dus geen borstkanker. Het is een type non-Hodgkin-lymfoom (kanker van het immuunsysteem). In de meeste gevallen wordt BIA-ALCL aangetroffen in het littekenweefsel en de vloeistof in de buurt van het implantaat, maar in sommige gevallen kan het zich door het hele lichaam verspreiden. 


    Het risico om BIA-ALCL te ontwikkelen is zeer gering. Maar de ziekte is wel ernstig en kan tot de dood leiden. Vooral als deze niet snel wordt behandeld. Bij de meeste patiënten wordt de ziekte succesvol behandeld. De behandeling bestaat uit het verwijderen van het implantaat en het omliggende littekenweefsel. Soms zijn chemotherapie en bestralingstherapie nodig. 


  • Wat zijn de symptomen van BIA-ALCL?

    De meest voorkomende symptomen van BIA-ALCL bestaan uit zwellingen vanwege vochtophoping en pijn of gevoeligheid in de buurt van de prothese. Ook wordt door patiënten in sommige gevallen melding gemaakt van vergrote lymfeklieren, huiduitslag, koorts en gewichtsverlies. De symptomen treden meestal op in de eerste zeven tot 10 jaar nadat de borstprotheses zijn geplaatst. In een aantal gevallen is het eerder dan 7 jaar. Sommige patiënten hebben een knobbel gehad naast het implantaatoppervlak of een knobbel in de lymfeklier in de oksel. 

  • Waar in de borst wordt BIA-ALCL gevonden?

    BIA-ALCL meestal gevonden in de buurt van het borstimplantaat, dat zich in het fibreuze littekenkapsel bevindt, en niet in het borstweefsel zelf. Onderstaande afbeelding toont de locatie van de ALCL in deze rapporten. In de meeste gevallen werden de ALCL-cellen gevonden in de vloeistof rond het implantaat (seroom) of in het littekenweefsel. 

  • Is er verband tussen de oppervlaktetextuur van de schaal van het borstimplantaat – glad versus getextureerd – en het risico om BIA-ALCL te ontwikkelen?

    Die is er. Het risico op BIA-ALCL is hoger bij implantaten met een gestructureerd oppervlak dan bij implantaten met een glad oppervlak. Daarom mogen sommige producten met textuur niet meer gebruikt worden. De FDA heeft hier aanbevelingen over gedaan. Met name die implantaten die een grove textuur hebben zijn uit de handel genomen. Deze implantaten zijn in onze praktijk ook nooit gebruikt. Ook in andere klinieken heeft dr. Grabietz al sinds 2011 niet meer gebruikt. 


    Alle patiënten die borstimplantaten hebben of erover denken om ze te krijgen, moeten zich bewust zijn van het risico van BIA-ALCL. Dr. Grabietz zal deze risico’s ook altijd met u bespreken


  • Verhoogt de vulling van het borstimplantaat – siliconen versus zoutoplossing – het risico van een individu om BIA-ALCL te ontwikkelen?

    BIA-ALCL kan ontstaan bij zowel een siliconen borstprothese als bij een met zoutwater gevulde prothese. Op basis van de momenteel beschikbare gegevens lijkt het type vulling zelf geen risicofactor voor BIA-ALCL te zijn. 

  • Wat moeten zorgverleners en patiënten doen?

    Zorgverleners


    De FDA wijst het af dat artsen borstprothesen gebruiken  die worden vermeld in de FDA-veiligheidsmededeling van 24 juli 2019. Belangrijk: Dr. Grabietz gebruikt deze implantaten nooit. 


    Patiënten


    De meeste gevallen van BIA-ALCL  treden pas jaren ná plaatsing van het borstimplantaat op. Het is niet nodig om preventief borstimplantaten te verwijderen wanneer er geen symptomen zijn. Het is niet dus niet nodig om uit bezorgdheid de prothesen uit voorzorg te laten verwijderen. Wel is het goed om de symptomen van BIA-ALCL te kennen. Deze zijn: voornamelijk aanhoudende zwelling van de borst, aanwezigheid van een massa of pijn in de buurt van het borstimplantaat en controleer het gebied rond uw borstimplantaten op eventuele veranderingen. Als u een van deze symptomen of andere veranderingen ervaart, overleg dan met uw zorgverlener over de noodzaak van verdere evaluatie. 


    Voor patiënten met bevestigde BIA-ALCL geldt dat de implantaten en het omliggende littekenkapsel verwijderd dienen te worden. Dit is een uitgebreidere operatie dan alleen implantaatverwijdering. Zoals bij elk geïmplanteerd product, is het goed om de fabrikant van het product en de naam van het implantaatmodel bij te houden. Mogelijk heeft u deze informatie op een patiëntenkaart van uw chirurg ontvangen. Als u de naam van de fabrikant en het model van uw implantaten wilt weten, kunt u dit aan uw chirurg vragen of het verslag van uw operatie opvragen bij de instelling waar deze is uitgevoerd. 


  • Waar dient u rekening mee te houden wanner u borstimplantaten overweegt?

    Het is belangrijkste dat u samen met uw chirurg uw doelen, uw verwachtingen met betrekking tot het resultaat, maar ook de risico’s uitgebreid bespreekt. Ook dient u de noodzaak van (zelf)controle te begrijpen zodat er tijdig gereageerd kan worden op pijn, zwellingen en andere symptomen die met BIA-ALCL in verband worden gebracht. 

  • Welke rol heeft het FDA nu en in de toekomst rondom BIA-ALCL?

    De FDA blijft doorlopend informatie verzamelen en evalueren over BIA-ALCL bij personen met borstimplantaten en die weefselexpanders hebben gebruikt. Deze informatie wordt uitgewisseld met Amerikaanse en internationale regelgevers en wetenschappelijke experts.

  • FDA is Amerikaans. Welke regels gelden er buiten de VS, zoals in Nederland?

    De Wereldgezondheidsorganisatie heeft BIA-ALCL erkent als een unieke vorm van ALCL die zich kan ontwikkelen na borstprothese implantatie. Beroepsorganisaties, waaronder de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie en het RIVM werken samen om artsen te helpen de ziekte te begrijpen en diagnose en behandeling te bieden.


    Op 4 april 2019 heeft het Franse nationale agentschap voor de veiligheid van geneesmiddelen en gezondheidsproducten (ANSM) het gebruik van zogenaamde macrogetextureerde borstimplantaten en borstimplantaten met polyurethaan gecoate oppervlakken (de niet gladde borstimplantaten) in Frankrijk verboden. In de rest van de EU is dit verbod niet overgenomen, ook niet door Nederland. Zoals hierboven benadrukt werkt Dr. Grabietz nooit met dit type borstimplantaten. Lees voor informatie over de borstprothese die in onze kliniek gebruikt worden meer op onze pagina: borstvergroting. 



Meer (Engelstalige) informatie die het FDA over BIA-ALCL heeft gepubliceerd:


  • De FDA onderneemt actie om patiënten te beschermen tegen het risico van bepaalde getextureerde borstimplantaten; Verzoekt Allergan om bepaalde borstimplantaten en weefselexpanders vrijwillig terug te roepen van de markt: FDA-veiligheidsmededeling  (7/24/2019)
  • FDA-informatie over borstimplantaten
  • Wat u moet weten over borstimplantaten
  • Verdere links over Borstimplantaten
  • Soorten borstimplantaten
  • Risico's en complicaties van borstimplantaten
  • Etikettering voor goedgekeurde borstimplantaten
  • Borstimplantaatchirurgie
  • Medische apparaat rapporten van borstimplantaat-geassocieerd anaplastisch grootcellig lymfoom
  • Dingen om te overwegen voordat u borstimplantaten krijgt
  • Borstimplantaten: aanvullende bronnen
  • Veiligheidsinformatie na het op de markt brengen van borstimplantaten


Bron: US Food and Drug Administration

 

meer informatie aanvragen

Dit artikel delen:

Waar bestaat een siliconen borst prothese uit?
door drgrabietz 13 jan., 2023
Waar bestaat een siliconen borst prothese uit?
Motiva  borstimplantaten Borstvergroting
door drgrabietz 06 dec., 2021
Borstvergroting met Motiva borstimplantaten
Breast Implant Illness
door drgrabietz 28 sep., 2021
Breast Implant Illness (BII): Veel gestelde vragen en antwoorden
complicaties bij borstimplantaten
door drgrabietz 13 aug., 2021
Extra informatie over borstprotheses
Share by: