Buikwandcorrectie

Na een zwangerschap of veel kilo’s afvallen kan een overschot aan huid ontstaan op de buik. Dit kunt u ervaren als esthetisch storend of misschien heeft u er in praktische zin last van. Bedenk u dan dat het mogelijk is om overtollige huid te laten verwijderen door middel van een buikwandcorrectie.


Bij een buikwandcorrectie wordt overtollige huid en onderliggend vet verwijderd. De buikspieren worden strakker gemaakt. Een navelcorrectie, waarbij de navel opnieuw in de huid wordt geplaatst, maakt onderdeel uit van de ingreep. De operatie wordt onder algehele narcose uitgevoerd. Dr. Grabietz voert deze ingreep uit volgens de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie.


CONSULT PLANNEN
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Er zijn drie soorten buikwandcorrecties:


Mini

buikwandcorrectie

De ingreep is gericht op het onderste deel van de onderbuik. Een indicatie is een ingetrokken litteken na een keizersnede waardoor huid over litteken heen hangt.



Gewone

buikwandcorrectie

Deze ingreep is gericht op de gehele onderbuik. De huid van de bovenbuik wordt omlaag gehaald en vastgemaakt aan de overgebleven huid van de onderbuik. De buikspieren worden strakker gemaakt en de navel wordt opnieuw vastgezet.

Grote buikwandcorrectie 

Grote buikwandcorrectie of 'Fleur-de-Lis'. Bij deze vorm wordt ook een deel van de bovenbuik verticaal verwijderd. De incisie loopt van de schaamstreek naar het borstbeen, over de volledige lengte van de buik, van onder naar boven. Ook wordt een incisie aangebracht laag op de onderbuik van heup tot heup. De spieren worden strakker gemaakt en de navel wordt opnieuw vastgezet. Deze ingreep wordt vaak gedaan na ernstig gewichtsverlies na bijvoorbeeld een gastric sleeve of gastric bypass.

Waarom kiezen voor dr. Grabietz?

10%

van alle borstvergrotingen in Nederland voeren wij uit.

80%

van alle bilvergrotingen in Nederland voeren wij uit.

100%

van alle operaties  worden door de arts zelf uitgevoerd.

Onze aanpak:

Het consult

Tijdens het consult bespreekt u uw wensen en verwachtingen met de behandelend chirurg. Bij sterk overgewicht zullen wij u adviseren te wachten met een vervolgconsult tot u een bepaald streefgewicht heeft bereikt. Dr. Grabietz bekijkt tijdens het lichamelijk onderzoek of u te veel aan huid en/of vet op uw buik heeft en of het mogelijk is om dat weg te halen. Als er te weinig is om te verwijderen, is de kans groot dat de wond niet meer sluit na een operatie. U bent dan geen goede kandidaat voor een buikwandcorrectie.


Ook wordt bekeken of er sprake is van verslapping van de buikspieren. Na bijvoorbeeld een zwangerschap hebben de buikspieren de neiging om uit elkaar te gaan staan. Tijdens de behandeling worden standaard de buikspieren strakker gemaakt. Het effect is een verstrakking van de taille. Indien er sprake is van een breuk in de buikwand (bijvoorbeeld na een eerdere buikoperatie) dan wordt u eerst verwezen naar de algemeen chirurg om de breuk te laten verhelpen.


De behandeling

Uw operatie vindt plaats onder algehele narcose. Van tevoren wordt het deel aangetekend dat verwijderd gaat worden. Vlak voor de operatie worden de wondranden ingespoten met een vloeistof die de bloedvaten vernauwt. Dit is een beproefde methode die ervoor zorgt dat u minder bloed verliest. Deze vloeistof zorgt ook voor postoperatieve pijnstilling. Wanneer het overschot aan huid is verwijderd, worden alle bloedvaatjes dicht gebrand en worden de buikspieren strakker gemaakt. Er worden tijdelijk 1 of 2 drains in de buikwand achtergelaten. Daarmee wordt wondvocht afgevoerd. Wanneer u wakker wordt draagt u naast pleisters en verband een buikband. De eerste nacht verblijft u in de kliniek.


De nazorg

Na 1 week komt u terug voor het verwijderen van de drains en alle pleisters. U kunt dan ook weer douchen. Er worden nieuwe pleisters op de wonden geplakt. Na 2 weken komt u terug voor een nieuwe controle en worden de hechtingen verwijderd. U dient ervoor te zorgen dat er voor ten minste 2 weken geen spanning op de wonden ontstaat. De volgende afspraak is na 6 weken, gevolgd na een controleafspraak na nog eens 12 weken. 


Voor een mooi herstel draagt u 6 weken een strakke buikband en u mag 3 maanden geen buikspieroefeningen doen.


Het herstel

Als alles goed is gegaan, kunt u na 2 weken weer goed rechtop lopen. Een enkele keer gaat de wond net boven het schaambeen iets open, dat komt dan door de spanning op de wond. Dit geneest snel weer. Hoewel u misschien weer graag wilt sporten is het van belang dat u de eerste 3 maanden na een buikwandcorrectie geen buikspieroefeningen doet. Uw spieren hebben tijd nodig om zich te herstellen. Vroegtijdig starten met buikspieroefeningen kan ervoor zorgen dat er complicaties ontstaat. De aangegeven periode rusthouden verkleint de kans op complicaties die na elke operatie kunnen ontstaan aanzienlijk.


Goede nazorg in de vorm van het opvolgen van de gegeven adviezen hoort bij het operatietraject. U verkleint daarmee de kans op een nabloeding, een ontsteking, het wijken van de wond of het ontstaan van vocht in de buik. Gun u zelf en uw lichaam wat tijd! Bent u roker? Het wordt dringend geadviseerd twee weken voor de operatie tot en met volledig herstel van de wond niet te roken. Roken heeft een negatief effect op het vatengestel wat de kans op complicaties verhoogt en de wondgenezing vertraagt.


Veelgestelde vragen

  • Kan ik voor een buikcorrectie altijd bij u worden geopereerd?

    Dat hangt geheel af van uw algehele gezondheid. Als er een risico bestaat waar uw gezondheid onder lijdt tijdens narcose, kunnen wij u niet opereren. Als uw algehele gezondheid goed is en u heeft geen systeemziektes zoals suikerziekte of hartfalen, dan kunt u worden geopereerd bij ons.

  • Kan ik een buikwandcorrectie ondergaan?

    Een buikwand correctie is bedoeld voor mensen die een overschot hebben aan huid en onderhuids vet van hun buik. Tijdens het consult bespreken we uw situatie en ontvangt u een advies . Dit advies kan er soms uit bestaan dat u op dit moment, om een bepaalde reden (nog) geen goede kandidaat bent om een buikwandcorrectie te ondergaan.  De reden van afwijzing wordt u altijd helder uitgelegd. 

  • Kan ik dat alleen met liposuctie oplossen?

    Liposuctie is niet altijd de oplossing voor een overschot van de buikhuid, zeker niet als de huid heel erg slap is. Er kan dan een holle, slappe zak ontstaan, die uiteindelijk weer met een operatie helemaal moet worden weggesneden.

  • Kunnen striae worden verwijderd tijdens een buikwandcorrectie?

    Striae zijn huidbeschadigingen die zijn ontstaan door oprekken van de huid. Deze gaan niet meer weg, ook niet door sporten zoals veel mensen wel denken. Striae worden verwijderd bij de operatie, zo veel als mogelijk. Maar striae op de bovenbuik of de flanken gaan niet altijd weg bij deze operatie.

  • Wordt een operatie na veel afvallen vergoed in uw kliniek?

    Helaas wordt uw operatie in onze kliniek niet vergoed door de zorgverzekeraar. Dat komt omdat wij een particuliere kliniek zijn voor esthetische operaties.

  • Worden de buikspieren ook strakker gemaakt?

    Ja, meestal wordt dat gedaan. Dan wordt ook de ruimte in de middenlijn smaller gemaakt die vaak is ontstaan na een zwangerschap.

  • Hoe vallen de littekens?

    De littekens van een buikwandcorrectie worden van heup tot heup gemaakt en zoveel mogelijk onder de bikinilijn geplaatst. Bij een Fleur de Lis buikwand correctie komt er ook een lang litteken vanaf het schaambeen naar bijna het borstbeen. In alle gevallen is er een litteken rondom de navel.

  • Waarom is een Fleur-de-Lis nodig?

    Sommige personen hebben zo veel overschot aan huid, bijvoorbeeld als ze enorm zijn afgevallen, dat het niet voldoende is om alleen de onderbuik weg te halen. Het is dan ook nodig om een deel van de bovenbuik weg te halen om te voorkomen dat mensen een ‘bovenmaag’ krijgen die gaat hangen als je zit of bukt.

  • Mag ik meteen sporten na een buikwandcorrectie?

    Om te zorgen dat de buikspieren goed stevig worden raden wij u aan om 3 maanden geen buikspieroefeningen te doen.

  • Moet ik rechtop slapen?

    Nee, dat is niet nodig. Wel kunt u bed of stoel in een lichte strandstoelhouding plaatsen om de spanning van de onderbuik af te halen. Dit voor een periode van twee weken.

  • Wanneer kan ik douchen?

    U kunt meteen douchen mits de pleisters droog blijven. Na een week zullen we alle pleisters verwijderen en kunt u geheel gaan douchen.

Tarieven


Bekijk hier alle tarieven van onze behandelingen. Heeft u nog vragen? Neem contact op met onze specialist of plan een vrijblijvend consult.


Share by: