Kapselvorming en kapsel verwijderen bij een borstprothese

Bij het inbrengen van prothesemateriaal in het menselijk lichaam, zal het lichaam altijd een bindweefsellaag vormen om het kunstmateriaal. Dit noemt men kapselvorming. Kapselvorming is eigenlijk de vorming van littekenweefsel rondom een prothese. Als we praten over een borstprothese, dan is het zo dat ook rondom de siliconen borstprothese hetzelfde bindweefsel als litteken ontstaat. Dit gebeurt bij elke prothese in zekere mate, maar bij een klein percentage verdikt dit littekenweefsel overmatig, en vormt zo een kapsel. Bij ongeveer 3-5% van de mensen met een borstprothese vindt deze overmatige kapselvorming plaats. Een kapsel heeft de neiging om te gaan samentrekken omdat er kleine spiercellen in het kapsel zitten.


Omdat de protheses zelf zacht zijn, kan deze samentrekking van het kapsel leiden tot een verharding van de borst of pijn in de borst bij aanraken of druk. Door kapsel kan ook de vorm van de borst veranderen. Soms gaat de prothese meer naar boven toe omdat het kapsel als het ware de prothese omhoog trekt door het samentrekken (contractie).


CONSULT PLANNEN
  • onderooglidcorrectie

    Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Kapsel openmaken of verwijderen

Het openmaken van het kapsel of zelfs het verwijderen van het kapsel kan dan een oplossing zijn. Meestal wordt dit gecombineerd met het inbrengen van een nieuwe prothese. Als u geen nieuwe prothese wenst, kan eventueel gekozen worden voor een borstlift om de borst weer een betere vorm te geven. Let wel, bij ernstige kapselvorming komt u misschien in aanmerking voor vergoeding via verwijzing door uw huisarts naar het ziekenhuis. Het kan soms dus gaan om verzekerde zorg. Bij een afwijzing door uw ziektekostenverzekeraar kunt u een consult en een behandeling bij ons plannen. Indien onze chirurg tijdens een consult constateert dat u ernstige kapselvorming heeft, zal ook hij u doorverwijzen naar het ziekenhuis voor een aanvraag bij de verzekeraar. Bij afwijzing kunt uiteraard weer in onze kliniek terecht voor behandeling.

Waarom kiezen voor dr. Grabietz?

10%

van alle borstvergrotingen in Nederland voeren wij uit.

100

prothesewissels per jaar worden er uitgevoerd in onze kliniek.

100%

van alle operaties  worden door de arts zelf uitgevoerd.

Onze aanpak:

Het consult

U spreekt de chirurg die uw behandeling zal uitvoeren. Deze geeft antwoord op uw vragen en legt uit welke methode het beste bij uw lichaam en wensen past. Het consult omvat naast informatieverstrekking een lichamelijk onderzoek waarbij de vorm van uw borsten en mate van kapselvorming wordt onderzocht. Aan de hand daarvan wordt een behandeladvies met u besproken. Tijdens het lichamelijk onderzoek neemt de chirurg de maten van de borst op en bekijkt wat de beste optie is om uw borst te verbeteren. Hij licht toe waar de littekens komen.


Misschien krijgt u het advies de operatie te combineren met een borstlift als er sprake is van hangen of slappe huid. Bij het aanbrengen van nieuwe prothesen wordt met u afgesproken of de prothese voor of achter de spier wordt gelegd (dual plane) en wat voor u de beste keuze is. De chirurg zal alle voor- en nadelen die horen bij een bepaalde ingreep en een bepaald type prothese uitgebreid met u bespreken.


De behandeling

De operatie vindt onder algehele narcose plaats. Vooraf, terwijl u nog wakker bent, worden de borsten opnieuw gemeten en de incisielijnen afgetekend. Onder narcose worden de wondranden ingespoten met een vloeistof die er lokaal voor zorgt dat de bloedvaten zich vernauwen. Dit is een normale en veilige procedure die ervoor zorgt dat er minder bloedverlies optreedt. Deze vloeistof geeft ook na de operatie plaatselijke pijnstilling. Tijdens de operatie worden de protheses verwijderd. Wanneer de nieuwe protheses een grotere maat hebben worden de holtes eerst groter gemaakt voordat de protheses wordt ingebracht. Als alle wonden zijn gehecht, worden ze bedekt met pleisters. De pleisters kunnen een week blijven zitten.


De nazorg en het herstel

Wanneer u wakker wordt kan het zijn dat u drains heeft voor het laten afvloeien van wondvocht. Nadat de drains zijn verwijderd en u bent ontslagen, doet u het de eerste tijd rustig aan. Het is belangrijk dat u niet zwaar tilt. Een week na de operatie komt u terug voor wondcontrole. De pleisters worden verwijderd en de borsten worden schoongemaakt. Hierna kunt u gaan douchen en de littekens opnieuw met pleisters afplakken. Dan komt u na 2 weken opnieuw terug voor het verwijderen van de hechtingen. Het is niet nodig om veel hechtingen te verwijderen aangezien oplosbaar hechtmateriaal wordt gebruikt. De volgende afspraken zijn in de 6e week en 12e week postoperatief.


Als de wonden goed dicht zijn na 4 weken, kunt u beginnen met het smeren van een vitamine E litteken crème of zalf als u dat wenst. Voor mooi littekenweefsel is het belangrijk dat u blootstelling aan zonlicht of uv-licht van de zonnebank het eerste jaar na de ingreep vermijdt. 


Veelgestelde vragen

  • Wat is kapselvorming?

    Overmatig littekenvorming rondom een borstprothese.

  • Hoe merk ik dat ik kapselvorming heb?

    De borst wordt heel geleidelijk stugger en kan zelfs hard worden.

  • Hoe snel gaat kapselvorming?

    Kapselvorming is meestal een langzaam proces dat jaren kan duren.

  • Als het kapsel is weggehaald, komt het dan weer terug?

    Als u opnieuw een prothese krijgt, is de kans aanwezig dat u op termijn weer nieuw kapsel krijgt.

  • Is kapselvorming pijnlijk?

    Bij ernstige kapselvorming kan de borst spontaan of bij aanraking pijnlijk aanvoelen.

  • Is kapselvorming gevaarlijk?

    Nee, maar het kan wel voor veel ongemak zorgen.

  • Hoe weet ik of ik voor vergoeding in aanmerking kom?

    Uw chirurg zal bepalen in welke mate u kapselvorming heeft en u eventueel doorsturen.

  • Kan kapsel een prothese kapot maken?

    Nee, maar soms is kapsel wel een teken dat een prothese al kapot is.

  • Kan ik bij dr. Grabietz ook kapsel laten verwijderen?

    Ja, alleen als u al een afwijzing van uw verzekeraar heeft gehad via het ziekenhuis.

Tarieven

Onverzekerde zorg. Alleen indien er een afwijzing is geweest van de verzekeraar.


Bekijk hier alle tarieven van onze behandelingen. Heeft u nog vragen? Neem contact op met onze specialist of plan een vrijblijvend consult.


Share by: