Waar bestaat een siliconen borst prothese uit?

jan. 13, 2023

Waar bestaat een siliconen borst prothese uit?

Een siliconen borst prothese is gemaakt van twee delen siliconen materiaal. De buitenkant bestaat uit een siliconen enveloppe of omhulsel. Een zakje van gevulkaniseerd siliconenmateriaal. Dit omhulsel wordt in de fabriek leeg geproduceerd en daarna gevuld met cohesieve siliconengel. Beide delen zijn dus van siliconen gemaakt.


Vroeger bestond de inhoud uit vloeibare siliconen of siliconenolie. Er zijn in de loop van de afgelopen 60 jaar vele materialen gebruikt om de prothese te vullen, waaronder sojaolie en natuurlijk ook water. De water gevulde protheses bestaan nog steeds en ook hun omhulsel is van siliconen gemaakt. Sinds begin jaren ’90 hebben we protheses die we nog steeds gebruiken. De zogenaamde cohesieve gelprotheses. De protheses gevuld met cohesieve, pasta/gel achtige siliconen zijn tegenwoordig het meest in gebruik. De cohesiviteit, oftewel de stugheid, kun je variëren en bijvoorbeeld stugger maken waardoor een prothese steviger en harder aanvoelt. Een voorbeeld van een heel cohesieve stugge prothese is een bil prothese die wordt gebruik voor het vergroten van de billen. De reden hiervoor is dat een bil stevig moet aanvoelen en niet zacht moet zijn. Dat in tegenstelling tot een borst, die wel zacht moet zijn en moet meebewegen met het lichaam. Er zijn dus merken die verschillende cohesiviteiten aanbieden voor de chirurgen (bv. cohesive 1 en cohesive 2) en het is een kwestie van smaak en geloof welk type gebruikt wordt. De vroegere protheses met hun vloeibare inhoud gaven nogal wat problemen doordat het vloeibare materiaal de borst in lekte en daar plaatselijk siliconen gevulde zwellingen gaf, die moeilijk te verwijderen waren. Dat noemen we een ‘siliconoom’. Deze veroorzaakten pijnlijke knobbels in de borsten waar mensen veel last van konden hebben. Daar hebben we tegenwoordig geen last meer van met de huidige protheses. Maar de term ‘siliconen lekken’ en ‘siliconen zweten’ worden tegenwoordig nogal eens door elkaar gehaald en door elkaar gebruikt. Met lekken en zweten wordt nu in de media en de volksmond bedoeld dat siliconen moleculen door het omhulsel heen gaan en zich verspreiden door het lichaam en daar mogelijk ziekten veroorzaken. Als je een prothese vastpakt voel je inderdaad het zweet uit de prothese. Maar over dit onderwerp verwijzen we graag naar de blog over Breast Implant Illness.


Wanneer de huidige protheses dus kapot gaan blijft de cohesieve siliconengel intact en meestal blijft het binnen het kapsel dat de prothese omringt. Soms merk je niet dat een prothese kapot is omdat de borstvorm hetzelfde kan blijven. Er kan ook een reactie ontstaan op de gescheurde prothese waardoor een verdikt kapsel kan ontstaan. In ieder geval lekt het materiaal niet meer de borst in om daar een siliconoom te veroorzaken. Overigens zijn er vele mensen met een gescheurde prothese rondlopen zonder te merken of daar klachten van te hebben. We noemen dat een ‘silent rupture’: een stilzwijgende scheur. Daar komen we soms door toeval achter bij het maken van een borstscan of foto. De huidige protheses zijn echter zo gemaakt dat ze niet meer vervangen hoeven te worden tenzij er klachten of problemen van kapselvorming zijn, ondanks dat er nog vele klinieken zijn die adviseren om de prothese elke 10 jaar te laten vervangen. Dit hoeft dus nu niet meer zoals dat wel bij de oudere protheses nog moest. De kwaliteit van de protheses is heel erg verbeterd en de problemen die er bestonden met de oude protheses zijn er niet meer. Daarbij komt ook nog de invoering van de getextureerde protheses waarbij het oppervlak een beetje ruw is gemaakt. Dat voorkomt de vorming van kapsel ten opzichte van de gladde protheses rondom de protheses. Wat verder de gedachtes zijn over het veroorzaken van immuun gerelateerde ziektes en het gebruik van de siliconen protheses, daarvoor willen we je graag verwijzen naar de blog over Breast Implant illness.


meer informatie aanvragen

Dit artikel delen:

BIA-ALCL
door drgrabietz 22 feb., 2022
BIA-ALCL informatie
Motiva  borstimplantaten Borstvergroting
door drgrabietz 06 dec., 2021
Borstvergroting met Motiva borstimplantaten
Breast Implant Illness
door drgrabietz 28 sep., 2021
Breast Implant Illness (BII): Veel gestelde vragen en antwoorden
complicaties bij borstimplantaten
door drgrabietz 13 aug., 2021
Extra informatie over borstprotheses
Share by: